Barka na brdu

Evo nas između dva godišnja odmora, ako bi se to moglo uopšte nazvati “godišnji odmor” s obzirom da nisam zaposlena i da sam 24 sata na dan angažovana oko dece, a tokom tih odmora se ništa ne menja osim lokacije. Tako da vise volim koristiti reč putovanje nego odmor, iako moram priznati da se tokom tih putovanja odmorim barem od kućnih poslova, što puno znači.

Proveli smo dve nedelje u predvorju Austrijskih Alpa, kao gosti vegetarijanskog hotela sa posebnim povlasticama pošto naš tata tamo radi kao kuvar (putujući, i za njega takođe nije bio odmor nego rad kao i obično, s tim da je ovoga puta provodio vreme sa nama kada je bio slobodan). To je hotel koji spada u kategoriju Organskih Vegetarijnaskih Bio Hotela kojih ima par stotina na teritoriji Evrope, najviše u Nemačkoj, a ovo je jedan od najstarijih – baš dok smo bili tamo proslavio je tridesetogodišnjicu rada. Ovi hoteli pokušavaju da ispune zahteve onog dela populacije koji se usmerava ka prirodnom-eko-duhovnom životnom stilu, i zato nude čisto vegetarijansku hranu pripremljenu od organskih namirnica, ambijent u prirodi i daleko od zagađujućih uticaja i gradske verve, enterijer sačinjen od prirodnih materijala i usklađen sa prirodnim kosmičkim tokovima koje predstavljaju principi feng šui-a ili vastu-a. Povrh svega nabrojanog, ovaj hotel nosi i religioznu simboliku zahvaljujući strastvenoj hrišćanskoj posvećenosti bake Rozalinde, majke vlasnika, koja sa svojih 78 godina i dalje aktivno učestvuje u kuvanju i održavanju svoje organske bašte začinskih biljaka koja divno oplemenjuje dvorište i kuhinjsku trpezu. Hotel nosi ime Arhe što znači barka, i asocira na Nojevu barku iz starozavetne priče o velikom potopu. Sve u hotelu podseća na Nojevu barku i priču o njoj, od samog oblika građevine, do slika, dekorativnih predmeta, pa čak i slikovnica u dečijoj sobi za igranje.

098

028

237

241

Deca su imala na raspolaganju puno meke trave za trčanje, duuugački tobogan koji se spušta uz padinu brežuljka, ljuljaške i mornarske lestve, drvenu kućicu, bazen sa peskom, nekoliko drva za penjanje i balvana za šetanje, sto za stoni tenis i gomilu reketa i loptica. Ovaj put su najviše uživali na ljuljaškama, dok drvenu kućicu skoro da nisu ni pogledali, za razliku od prošle godine. Mornarske lestve su bile pravi izazov jer su dovoljno porasli da mogu napraviti nekoliko egzibicija na njima, dok se prošle godine nisu mogli ni popeti. Moj sin je oduševljeno pozdravio ideju vlasnika da postavi stare kuhinjske posude u bazen sa peskom, i to mu je pružilo sate zabave kuvanja u „pravoj tavi“ – jedna od ideja koje sam rešila da primenim i u našem dvorištu, fantastična za decu sklonu igri kuvanja. Ćerka je više vremena provodila sa loptom i igrajući sa tatom tenis, tačnije pokušavajući da servira i vrati loptu, što je takođe donosilo skoro sate dobre zabave i vežbanja u isto vreme. Povremeno smo išli na obližnje jezero koje je savršeno uređeno za decu, sa plitkom i čistom vodom i igralištem odmah pored. Mi smo pomalo učili da plivamo, tačnije da razbijamo strah od duboke vode i od ribica, i verujem da bismo dosta uspeli u tome da su potrajali oni topli letnji dani koje smo imali tokom prve nedelje.

154

 

259

105

113

128

271

034

036

Mamina omiljena aktivnost je bila šetnja šumom koja se pruža od hotela uzbrdo. Uživala sam u mirisima zove koja je bila u punom cvetu i čiji se miris mešao sa mirisima raznog lekovitog bilja i mahovine. Sakupljala sam šišarke i kamenčiće koji svetlicaju na suncu kao da su posuti srebrnim prahom. Disala sam punim plućima koja su konačno osetila svežinu čistog vazduha koji im toliko nedostaje u ovoj našoj vojvođanskoj močvari. I naravno, fotografisala i žalila što nemam neki bolji fotoaparat da uslikam sve te divne vilenjačke prizore koje je moje oko hvatalo na sve strane. Da sam se ja pitala, išli bismo u tu šumu svaki dan po nekoliko puta, ali našem bati se nije puno svidela ta ideja i nakon nekoliko izleta je kategorično odbio da kroči nogom na šumski puteljak. Na pitanje zašto odgovor je bio – plaši se tigra. I ništa nije pomoglo naše ubeđivanje da u ovoj šumi nema tigrova, čak ni vukova ni medveda. Seka je takođe žalila što ne idemo češće u šumu, naročito zato što šumski puteljak vodi pravo na pašnjak na kojem žive četiri konja, jedan magarac, dve lame i jedna dvogrba kamila. Odakle kamila i lame u ovim krajevima, pitala sam se, ali kojim god razlogom da su dospele ovde očigledno su bile dobro pažene i negovane. Mogli smo prići nadstrešnici ispod koje im je bilo postavljeno puno sena i tu bi se često okupile sve životinje zajedno da ručkaju i da osmotre pridošlice. Mi bismo im čupali okolnu travu i hranili ih, i to je bila zabava sa pet zvezdica. Jedna od omiljenih aktivnosti moje dece, naročito ćerke, je hranjenje domaćih životinja. Čak i ja, koja nikada ranije nisam bila u nekom bližem kontaktu sa domaćim životinjama, počinjem da uživam u tome, naročito kada vidim koliko ih to raduje. I drago mi je što je tako, jer na taj način stiču osećaj za potrebe drugog živog bića. I pošto se često i ja nalazim u toj aktivnosti zajedno sa njima, počela sam da osećam neku vrstu smirenosti i zadovoljstva od prisustva tih pitomih stvorenja koja mirno pasu travu i jedu je iz naših ruku, naročito kada sam pored njih duže vreme. Tako divna, nežna i umirujuća vibracija. Eto, da nisam dobila decu verujem da nikada to ne bih saznala, jer sam imala nula interesovanja za kontakt sa domaćim životinjama. I tako, pošto nismo mogli više da posećujemo konje, magarca, kamilu i lame zbog strašnog tigra, zadovoljili smo se hranjenjem ovčica bake Rozalinde koje žive i pasu na padini ispod hotela i redovono dobijaju ostatke hrane iz hotelske kuhinje.

122

066

082

190

184

086 (2)

202

I da, zahvaljujući stadima krava, konja i ovčica po okolnim pašnjacima deca su bila mirna i zaokupljena mahanjem tokom putovanja po planinama i to nas je spasilo od dosade i nervoze u autu barem na tom delu puta. I naravno, tuneli!

Srdačno,

Tamara

Advertisements

2 thoughts on “Barka na brdu

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s