Proleće naše ljubavi

153

Sada je vreme kada cvetaju višnje i kruške u našem dvorištu. Krošnje su im postale raskošne bele krune koje nas opijaju slatkim mirisom i brujanjem neumornih pčelica kad god prođemo ispod njih. Sada je vreme kada su ulice posute cvetnim stazama žutih maslačaka u čijim glavicama se ogleda osmeh sunca koga smo se tako puno uželeli tokom zime. Sada je vreme kada vredni ljudi izlaze da okopavaju bašte u svojim dvorištima i pred svojim kućama, da miluju cveće koje je se budi da bi ukrasilo lepotu proleća još jednom bojom i još jednim mirisom. Sada je vreme kada šuma počinje da treperi veselim cvrkutanjem ptica i zujanjem bubica, zelenim travčicama i puzavicama, radosnim skakutanjem ponekog užurbanog zeca kroz grmlje.

Sada je vreme kada se sunce ogleda u svetlim očima mojih mališana, koje se raduju što je zimi došao kraj. Sada je vreme njihovog  veselog cičanja zato što mogu da obuku majice kratkih rukava, da se valjaju po travi, da se grle sa kucom, da se probijaju kroz šumsko šipražje, da kuvaju u pesku, da bacaju kamenje u kanal. Sada je vreme kada ozarenih lica donose buketiće belih rada da obraduju mamu i tatu. Sada je vreme kada od biciklova i guralica-motora zamišljaju da su ovce, koze, krave i konji i da je čitavo dvorište jedna velika i lepa farma u kojoj su oni glavni farmeri. Sada je vreme kada po nekoliko puta na dan menjaju imena, pol, odeću i ulogu u neprekidnim talasima mašte koji ih nose tamo gde naš razum ne može da ih prati.

Sada je vreme kada se svake večeri kao maleno klupko ušuškaju u moje krilo, sa čežnjom za bliskošću i utočištem od svih loših snova, nejasnoća i nesigurnosti. Sada je vreme kada su njihova telašca još uvek mala da mogu stati u moje naručje, a njihova ljubav još uvek nevina da ne poznaje mane i nedostatke u voljenim bićima. Sada je vreme kada je ljubav među nama toliko potpuna, toliko živa, toliko ogoljena i neprikrivena, toliko – kako neće biti nikada više.

Proleće će uskoro proći. Višnje i kruške će izgubiti bele cvetove za nekoliko dana. Maslačak će uskoro moći da se oduva ka nebeskom prostranstvu. Narcisi prolaze, jorgovani dolaze – vreme nastavlja svoj nepogrešivi hod po stazama večnosti. Naša mala deca će za nekoliko godina postati ne baš toliko mala. Uskoro neće moći da se sklupčaju kao maleno klupko u moje naručje. Uskoro neće tražiti kod mene utehu od loših snova. Uskoro više neće donositi buketiće belih rada jer će misliti da to možda i nije najbolji poklon (a da li će znati da mami nikada nijedan poklon neće biti draži od upravo tih belih rada i njihovih lica ozarenih čistom ljubavlju dok ih nose?). Uskoro će početi da posmatraju svet očima razuma u kojima biciklovi nikada ne mogu postati koze i ovčice. Uskoro će njih poneti talasi mladosti, a nas će odneti talasi starosti. I dobro je to, tako treba biti, naročito kada mladost donosi zdravlje i volju za učenjem, a kada starost donosi spokoj mudrosti. Ali ipak, sada mi ništa ne može pomoći da ne osetim bol prolaznosti, onaj isti koji me prati celog života iz razloga kojih se sećam kao i onih koje samo naslućujem. Baš je on, taj tupi i duboki bol tuge zbog prolaznosti nečega što ne želimo da ikada prođe, glavni pokretač moga neumornog traganja ka smislu života izvan prolaznosti. Ipak,u ovom trenutku, sa bolom zbog neminovne budućnosti se prepliće toplina sreće sadašnjosti u kojoj živim, u kojoj su mi deca još uvek mala i u kojoj još uvek imam puno prilika da im pružim ljubav kroz bliskost nesputanu ograničenjima sveta odraslih.

I trudiću se da uživam u tome što više, bez obzira na neudobnosti i poteškoće koje ovaj period života prate. Ako su vam deca još uvek mala, uživajte i vi!

016

 

 

 

 

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s