Dani Jagoda

Odlučili smo da proteklu nedelju proglasimo počasnim imenom Dani Jagoda. Od kada su počele sazrevati idemo svako poslepodne u rit da ih beremo. Doživljaj je time veći i važniji pošto svi članovi porodice voze svoj bicikl do rita, kroz mirne Ađanske ulice i onda prašnjavim seoskim putem kraj livada i žitnih polja, kroz mirise rascvetale zove i bagrema, do malog parčeta zemlje našeg čika Nandike na kojem nas čekaju kuca Lora i sazrele pod listovima rumene jagode. Ima ih taman toliko da se ne umorimo previše berući ih, i da na vreme pobegnemo od vrelih sunčevih zraka u hladovinu stare dunje. Prvo se zasladimo onim najsitnijima i najmekšima, koje ne mogu dugo čekati u kantici sa onim malo krupnijima da ne ostanu prignječene, a koje su istini za volju najslađe i najmirišljavije. Dok se tope u našim ustima shvatamo da je sreća jednostavna baš poput ovih jagoda, na prvi pogled nenametljiva i neugledna, ali kada se okusi iz nje izbija slatkoća od koje osećamo da smo dobili dozu hranljivosti i zadovoljstva koja nam upravo treba u ovom trenutku… za razliku od „plastičnih“ jagoda iz prodavnice i sa pijace koje izgledaju savršeno primamljivo, ali kada ih okusimo ne dobijemo ništa osim osećaja da nas je zadovoljstvo zaobišlo i da smo prevareni.

Pošto ih imamo u izobilju, pravimo od njih poslastice koje najviše volimo: smoothi, sladoled, voćnu rižu, žele od jagoda, a povremeno se provuče i neki kolač. Ove poslastice ne samo da su ukusne nego se trudimo da ih učinimo što zdravijima za naše mališane. Pošto se proslava batinog rođendana dogodila baš tokom ovih blagoslovljenih dana, za tu posebnu priliku smo napravili voćnu tortu sa jagodama (bez jaja, naravno) i korpice sa šlagom i jagodama.

Nedavno mi je prijateljica dala ideju za fantastično zdrav, hranljiv i ukusan smoothi, koji ona koristi da zadovolji potrebe svoga sina koji zbog zdravstvenih razloga ne sme da jede šećer (hvala Bogu,na određeno vreme!). Osnovni sastojci su čija semenke (otprilike jedna kašika po osobi, potopljena preko noći), voće po izboru i neka vrsta mleka (kokosovo, bademovo, rižino i slično) ili jogurt. Da bi se obogatio nutrijentima može se dodati kašika ili dve konopljinog proteina u prahu, kašičica kokosovog ulja, gooji bobice, urme, mleveno laneno seme, pšenične klice i slične namirnice koje se popularno nazivaju „superhrana“ zbog visoke koncentracije nutrijenata u njima. Ovo je stvarno odličan trik ako hoćemo da serviramo detetu nešto zdravo što inače ne bi htelo da pojede odvojeno, i zaista široko polje mogućnosti kombinovanja i eksperimentisanja tokom čitavog leta dok ima svežeg voća u izobilju. Ja obično pravim ovu kombinaciju sa jagodama: jagode, čija semenke (prethodno potopljene u vodi), kokos, konopljin protein, prah semenki grožđa (koji je Ištvan doneo iz Austrije i koji nisam imala pojma gde da „uguram“ da bi ga neko pojeo!) i malo voćnog šećera ili banane. Deca obožavaju! A još više vole to isto u varijanti sladoleda – isti sastojci sa dodatkom domaće pavlake ili kajmaka koji skinem sa domaćeg mleka, i zamrznuto. Pre serviranja ga izvadim iz zamrzivača sat ili dva da se malo otopi i onda im serviram u kornete.

Ovih dana im je omiljeni doručak voćna riža – skuvana i proceđena riža (mi koristimo basmati), jogurt, jagode, šećer po ukusu. A omiljeni slatkiš žele od jagoda – jagode i šećer po ukusu sa dodatkom agar agara (vegetarijanska zamena za želatin). Jagode se kratko skuvaju sa šećerom, doda se agar agar pomešan u vodi (otprilike 1 kašika na pola čaše vode) i kuva se zajedno oko 5 minuta. Ostavi se u frižider da se ohladi i stegne.

Nadam se da ćete dobiti inspiraciju da isprobate neki od ovih recepata. Ako dobijete ideju da smislite neki vaš originalni recept poslastice sa jagodama obavezno mi javite! Prijatno!

 

Advertisements

3 thoughts on “Dani Jagoda

    • Sa zadovoljstvom!

      Kore: 3 čaše brašna, 1 i po čaša šećera, 1 čaša ulja, 2 kašičice sode bikarbone, 2 čaše mleka
      Fil 1: skuvati dva pudinga od vanile (staviti malkice manje mleka da bi bio gušći), ohladiti, izmiksati sa 125 gr omekšalog maslaca, šećer po ukusu
      Fil 2: žele od jagoda koji sam već opisala u članku, sa malkice manje agar agara

      Na prvu koru poslagati polovice jagoda (ja sam slagala po rubu, ali može i celom površinom), preliti filom 1. Pokriti drugom korom na koju premažemo žele od jagoda kada se malo zgusne ali da ne bude skroz stegnut. Ostaviti na hladnom preko noći. Sledeći dan umutiti šlag, premazati gornji deo torte i ukrasiti polovicama jagoda.
      Torta je stvarno bila ukusna i lagana, i svima se sviđalo što je imala malo neravne rubove što joj je davalo rustičan izgled. Ako koristiš kalup za tortu verovatno bi izgledala više poslastičarski, i u tom slučaju bi se žele mogao izliti na koru dok je još u tečnom stanju.

      Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s