O nama

 

DSCN4110

Moje ime je Tamara. Bavim se pisanjem, jogom i odgajanjem naše dvoje male dece. Većinu svog života provela sam putujući i menjajući mesta boravka. Jesen i zima u Indiji, proleće i leto u Srbiji, povremeni izleti u Grčku, na Tajland i u druge delove sveta. Od detinjstva me je vodila snažna potreba za putovanjima, za doživljajima drugačijih kultura i drugačije prirode nego onih u kojima sam rođena. Uvek sam se osećala više kao stanovnik sveta nego kao stanovnik određene zemlje, države ili nacije. Nakon puno godina takvog načina života suprug i ja smo dobili dvoje divne dece u svojim kasnim tridesetim i četrdesetim godinama, i to nas je primoralo da se zaustavimo i usidrimo. Tačnije rečeno, da započnemo usidravanje pošto još uvek menjamo mesta boravka, iako u manjem kilometarskom rasponu nego ranije.

Da budem iskrena, ja sam potrebu za usidravanjem osetila nekoliko godina ranije nego što smo dobili decu. Mislim da je to prirodan proces koji se odvija u meni, kao i u samoj prirodi. Nakon kretanja potrebno je da mirujemo. Nakon kretanja ka spolja potrebno je da se okrenemo ka unutra i pronađemo tačku mira i izvora snage unutar sebe. Kao smena dana i noći, plime i oseke, godišnjih doba, kao udisaj i izdisaj. Tako je doživljaj roditeljstva za mene došao u pravi čas, kada sam se osećala dovoljno spremnom da se zaustavim, da se odreknem nekih svojih potreba radi potreba svoje dece, i da se okrenem ka unutra u portazi za ličnim težištem koje će mi pomoći da održim ravnotežu tokom ovog zahtevnog i izazovnog perioda života. Imam snažno ubeđenje da je rano detinjstvo od neprocenjivog značaja za razvoj deteta u zrelu odraslu osobu na svim nivoima – fizičkom, psihološkom i duhovnom. Iz tog razloga svoju ulogu roditelja prihvatam sa odgovornošću i pažnjom, spremna da i dalje učim i oblikujem svoje navike i svoj karakter u skladu sa vrednostima i ciljevima koje svesno roditeljstvo od mene zahteva.

Dvadeset godina se aktivno bavim bakti jogom, i filozofija koja leži u pozadini te prakse je u najvećoj meri oblikovala moja trenutna životna ubeđenja i stavove. Sama reč joga znaci povezivanje sa duhovnom dimenzijom ili još preciznije povezivanje sa Bogom. Kao što imamo fizičke i emotivne potrebe koje su u relaciji sa fizičkim i psihološkim aspektima naše ličnosti, tako imamo i duhovne potrebe koje su u relaciji sa duhovnim delom naše ličnosti ili sa dušom. Negovanje i povezivanje svih tih delova sebe u skladnu celinu – to je ono što nazivam umetnošću života, i to je ono što još uvek učim i neprekidno iznova pokušavam. Postavši roditelji dobijamo izazov da pokažemo svojoj deci primerom i podučavanjem šta je to život i kako ga živeti, što neminovno stavlja na test sve ono u šta verujemo i koliko živimo u skladu sa tim. Ovo je postalo još važnije u današnjem vremenu nego što je bilo ranije, kada je u većoj meri postojao univerzalni sistem vrednosti koji je povezivao ljude putem tradicije. Danas su tradicije većinom srušene, globalno nametnuti životni stil postaje sve neprirodniji, a svet sve nesigurnije mesto za boravak. Upravo zato je neodgovorno prepustiti se inerciji na bilo kojem polju, pa tako i u roditeljstvu. Potrebno je sve odluke u vezi sa odgojem svoje dece preispitivati i ne donositi ih samo zato što tako većina ljudi radi. U današnjem okruženju živeti na prirodan način i tako odgajati decu je pravi izazov. Potrebno je uložiti napor, potrebno je imati hrabrosti biti drugačiji od većine, potrebno je redovno preispitivati sebe i svoje odluke i biti fleksibilan za promene kada su potrebne.

Moja namera pisanja ovog bloga je da podelim svoja iskustva, istraživanja i uverenja u vezi sa odgojem dece koji je usklađen sa prirodnim načinom života, da pružim podršku svima koji su na sličnim životnim stazama, sa nadom da ću i ja dobiti podršku od istih. Moj život i moje roditeljstvo su daleko od savršenstva, ali nikada ne odustajem da ispravljam greške, da učim iz njih, da proširujem vidike i da nastavljam da se razvijam, zajedno sa svojom decom i sa svima koje susrećemo na tom putu.

Moj pristup roditeljstvu je u velikoj meri inspirisan učenjima Rudolfa Štajnera koji je osnovao Waldorf sistem obrazovanja. Prirodno, senzibilno, duhovno i iznad svega praktično – za mene je neodoljivi spoj koji sam pronašla u Waldorf pristupu. Pokušavam što više Waldorf principa da sprovedem u radu sa svojom decom i u radu na samoj sebi, i ima dosta reči o tome na ovom blogu.

Mi smo porodica kuvara i vegetarijanaca. Udata sam za virtuoznog vegetarijanskog kuvara koji se time bavi već više od 30 godina. Puno sam od njega naučila o zdravoj ishrani i slatkim malim tajnama dobre kuhinje. U našem domu kuhinja je centralno mesto, uvek toplo i aktivno, u čijim gibanjima i najmlađi članovi porodice nalaze inspiraciju i zadovoljstvo. S vremena na vreme i po neki recept pronalazi svoje mesto na stranicama ovog bloga. Nešto više o kuvanju moga supruga možete pronaći na njegovoj stranici na engleskom jeziku: www.creativegcook.blogspot.com

U vreme kada započinjem ovaj blog naša ćerka Malini ima četiri godine, a sin Gabriel dve i po. Oni su moja najveća inspiracija, i zahvalna sam što imam privilegiju da rastemo zajedno…

050

Srdačno,

Tamara

 

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s